{\rtf1\ansi\deff0{\fonttbl{\f0\froman\fcharset0 Times New Roman;}{\f1\fnil MS Sans Serif;}}
\viewkind4\uc1\pard\sb100\sa100\lang3082\f0\fs24 Qualsevol expressi\'f3 art\'edstica sempre queda condicionada pel seu temps; sobretot quan la circumst\'e0ncia hist\'f2rica en qu\'e8 aquesta expressi\'f3 sorgeix \'e9s excepcional. I el franquisme va ser excepcional, sens dubte. Durant prop de quaranta anys, moltes expressions culturals i art\'edstiques del nostre pa\'eds, des de la poesia fins a un determinat cinema experimental, des d'una fotografia del Barri Xino o d'un barri de barraques a la perif\'e8ria de Barcelona fins a una pintura abstracta, des d'una obra de teatre fins a un concert coral, etc, contenien un valor art\'edstic pur que quedava enriquit per la connotaci\'f3 de resist\'e8ncia, de comprom\'eds i d'ideals compartits.
\par En els anys foscos de la dictadura, el batec c\'edvic nom\'e9s disposava de les arts, en les seves diverses variants, com a vehicle expressiu, tot i que tamb\'e9 havia de fer front a la censura. Va ser en aquest context en qu\'e8 va sorgir l'esclat del que posteriorment anomenar\'edem la Nova Can\'e7\'f3, amb dos trets particulars que van atorgar-li un ress\'f2 important\'edssim des del primer moment.
\par D'una banda, la Nova Can\'e7\'f3 va demostrar una gran capacitat per connectar amb un p\'fablic molt m\'e9s ampli que la resta de manifestacions art\'edstiques, gr\'e0cies a melodies i lletres que a l'\'faltim es van convertir en la banda sonora de tota una generaci\'f3. De l'altra, la llengua catalana es mostrava com una eina viva i \'fatil per expressar sentiments, relatar hist\'f2ries i reivindicar llibertats. Ens equivocar\'edem si limit\'e9ssim l'\'e8xit de la Nova Can\'e7\'f3 al seu car\'e0cter m\'e9s reivindicatiu o de lluita pol\'edtica; perqu\'e8 va ser de protesta pol\'edtica, per\'f2 tamb\'e9 generacional, va ser can\'e7\'f3 d'amor i de somnis ut\'f2pics, de descoberta de les terres de parla catalana i dels poetes que l'han cantada al llarg dels segles; va ser can\'e7\'f3 de bressol i de solidaritat amb altres pobles.
\par Per tant, doncs, l'element reivindicatiu va ser, sens dubte, important, per\'f2 tot sol no explicaria aquell impacte i, sobretot, la seva perviv\'e8ncia, mig segle m\'e9s tard, entre nosaltres. En la continu\'eftat de la Nova Can\'e7\'f3 es barregen noms d'artistes que han esdevingut cl\'e0ssics amb representants de les noves generacions, en una demostraci\'f3 del vigor de la m\'fasica feta en la llengua del nostre pa\'eds, en llengua catalana.
\par
\par
\par
\par \pard\f1\fs16
\par }