Kasimir Malèvitx és una de les figures clau en l'evolució de l'art del segle XX. En només 30 anys de carrera artística va ser capaç de dinamitar tot l'art figuratiu i reduir-lo al no res, amb els seus famosos quadres suprematistes: negre sobre blanc, roig sobre blanc, blanc sobre blanc... Una exposició a la Pedrera ressegueix ara el llegat artístic del mestre ucraïnès, un camí d'anada i tornada que el va fer tornar al dibuix figuratiu en els darrers anys de la seva vida.
A La Pedrera es poden veure un centenar d'obres de Malèvitx, que abasten els darrers 30 anys de la seva curta vida, les dècades en què va assolir el seu clímax artístic. Entre el material exposat trobem sobretot pintura i dibuix, però també unes personals creacions a cavall entre l'arquitectura i l'escultura que durant molts anys van romandre ocultes. Aquestes obres provenen sobretot de col·leccions russes, però també del parisenc Centre Pompidou, que als anys 80 va donar el tret de sortida a la recuperació de Malèvitx.
Influït inicialment per l'impressionisme, la pintura de Malèvitx va rebre la influència de diferents moviments (simbolisme, fauvisme...) i es va anar simplificant fins a l'extrem de pintar només un quadrat a cada tela. Aquest esforç de concreció, conegut com el suprematisme, va servir per dinamitar la figuració que havia presidit fins llavors l'art i fer taula rasa. Ell mateix tornaria a començar de zero al final de la seva carrera, en retornar a la figura.
Kasimir Malèvitx va viure entre els anys 1878 i 1935 i és el principal exponent de les avantguardes russes. Va tenir un paper destacat en la revolució artística que -en paral·lel a la política- es va donar a l'imperi soviètic. Finalment, però, ell mateix acabaria patint a la seva carn problemes derivats de la situació política, que denunciaria de forma latent en les seves darreres obres, una veritable premonició del drama de l'estalinisme.
L'exposició dedicada a Malèvitx està comissariada per Jean Claude Marcadé, Jean Hubert Martin i Evgenia Petrova. Es pot veure a la Pedrera, al passeig de Gràcia barceloní, des d'aquest dimarts i fins al 25 de juny. La mostra està organitzada per la Fundació Caixa de Catalunya i l'entrada és gratuïta.