Aquest volum, publicat quan es compleixen cent cinquanta anys del naixement de Gaudí, s'ha concebut per desafiar, de manera explícita, una interpretació reductora, que encara avui preval en la historiografia de l'arquitectura contemporània.
Els coordinadors de l'edició consideren que l'obra de Gaudí mereix ser acollida i compresa en la seva integritat, i no s'ha de seleccionar a partir de judicis previs, distingint les realitzacions majors o obres mestres, que per a la majoria serien la Casa Milà i el Parc Güell, de les obres menors i de l'obra inconclusa, la catedral de la Sagrada Família, marginada per una severa valoració crítica i objecte d'una polèmica recurrent, que encara dura, sobre el seu acabament.
Aquest volum intenta obrir un camí, oferir un recorregut d'exploració, destacar l'actualitat a escala mundial de l'obra de Gaudí, sobre la base de l'arquitectura entesa com a hàbitat, que fa possible que els homes puguin poblar, en pau i en la permanència dels valors compartits, la Terra. Els escrits també ofereixen una guia a la investigació fotogràfica de Marc Llimargas, perquè inviten a no limitar la mirada als components descriptius i narratius del sagrat gaudinià, sinó a penetrar en els plans de profunditat que qualifiquen la imatge sàviament recollida per l'arquitecte fotògraf.
Així doncs, el llibre dedica una atenció particular a les esglésies de Gaudí i a les obres de la Sagrada Família, en plena activitat. Conclou, a més, la trilogia de grans volums que inclou també el text de Joan Bergós i Massó sobre tota la producció gaudiniana i el volum precedent sobre les cases, els jardins i els parcs de l'arquitecte català.