Un llibre que explica quines són les principals claus per tenir una bona convivència. Per què ens resulta tan difícil conviure, si som éssers socials? Però, qui pot ensenyar a conviure sense caure en una presumpció ridícula? Per aquesta raó, el present llibre té una estructura peculiar. Tracta l'educació dels nens, però també els problemes, èxits o fracassos dels seus pares o docents.
El llibre estudia els tres principals nivells de convivència: Convivència amb un mateix. Convivència amb els més propers (parella, família, amics, companys de feina). Convivència amb la resta de ciutadans, la convivència política. L'autor creu que la pedagogia infantil és només part d'una "pedagogia general per als humans», que majoritàriament són adults. Per això, abans d'educar, convé que ens posem en bona forma.
Jose Antonio Marina ha dedicat la seva feina d'investigador a l'elaboració d'una teoria de la intel·ligència que comença en la neurologia i acaba en l'ètica. Les seves obres principals són: Teoría de la inteligencia creadora, Ética para náufragos, El laberinto sentimental, Diccionario de los sentimientos, La selva del lenguaje, La lucha por la dignidad (amb María de la Válgoma) i Los sueños de la razón, entre d'altres, que han estat guardonats amb nombrosos premis.