Aquesta és la biografia del nostre món: de l'Univers, del Sistema Solar, de la Terra, la vida i l'ésser humà. Amb rigor científic i voluntat divulgadora, aquest llibre ens ajuda a comprendre el procés evolutiu de l'Univers, de la vida i de les societats humanes, el desenvolupament de les espècies animals, l'aparició de l'home i la seva relació sovint conflictiva amb l'entorn, l'equilibri entre el desenvolupament i la sostenibilitat, i els reptes ecològics a què s'enfronta el nostre planeta actualment amb la incorporació de la tecnologia a la biologia i a la vida social.
Aquest llibre apassionant ens proposa un recorregut des del Big Bang primigeni fins als desafiaments ecològics del present i del futur del nostre planeta, que l'autor engloba en allò que denomina "síndrome de Faetont", en referència al mite grec que ens parla de les desastroses conseqüències de la desmesura.
L'autor proporciona als lectors les claus científiques per entendre el món en què vivim i respon preguntes com: quan es va originar l'Univers? Què és un forat negre? Com es forma una estrella? Com es va originar la vida a la Terra? Quines lleis regeixen l'evolució? Com interaccionen entre si les diverses espècies animals? Què ens diferencia realment d'un ximpanzé? Com funciona el cervell humà? Fins on ens permetrà arribar el coneixement de l'ADN? És sostenible el creixement de les societats humanes en el nostre planeta?
Jaume Terradas és catedràtic emèrit d'Ecologia de la Universitat Autònoma i membre de l'Institut d'Estudis Catalans, va organitzar el primer equip de recerca sobre ecosistemes terrestres al nostre país i fou un dels primers impulsors de l'educació ambiental a l'estat espanyol.