L'ecologia és una ciència, mentre que l'ecologisme és un conjunt de corrents ideològics.
Josep M. Espinàs analitza quines són les bases doctrinals de l'ecologisme que avui s'ha popularitzat i denuncia allò que, al seu parer, tenen de contradictori i de parcial.
Segons l'escriptor, l'ecologisme és una manifestació de l'egoisme de l'espècie humana, un egoisme natural i lícit que és confusionari emmascarar amb les proclames de defensa de la natura i de la vida. «L'espècie humana respecta les altres espècies vivents quan no perjudiquen els seus interessos. Els criteris de protecció són humano-cèntrics i parcials: defensa l'isard i ataca la llagosta migratòria». «L'ecologisme fa servir els noms de Vida i Natura abusivament, perquè ens vol fer creure que l'existència de la Vida i l'existència del Planeta depenen de l'existència de l'espècie humana, i evidentment no és així».
És coneguda la preocupació d'Espinàs pels temes humanístics, i aquesta vegada les seves reflexions trenquen la tònica general amb què es parla de l'ecologisme. És un llibre ric d'idees i opinions, reforçades amb exemples significatius, que es llegeix amb sorpresa i amb interès.