Entendre la ciència des de dins (o si més no intentar-ho) revisa els criteris de la ciència i la seva filosofia, alhora que exposa els problemes més importants amb els quals la humanitat s'enfronta en la relació ciència-societat. Per elaborar aquesta obra, els autors s'han basat, d'una banda, en argumentacions de diversos especialistes en epistemologia i, d'una altra, en les idees que ha generat la pràctica quotidiana de la tasca científica. Lectures pausades i experiència són, doncs, el fonament d'aquest curt assaig, alhora subjectiu i empíric.
El Dr. Eudald Carbonell (Ribes de Freser, 1953) és prehistoriador. Catedràtic de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili i director de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social. Codirigeix les excavacions dels jaciments arqueològics i paleontològics de la serra d'Atapuerca.
El Dr. Policarp Hortolà (Badalona, 1958) és biòleg. Investigador docent contractat de la Universitat Rovira i Virgili, és responsable del laboratori d'arqueologia molecular de l'Àrea de Prehistòria d'aquesta universitat.
Tots dos autors, a banda de publicar llibres i articles de recerca, reflexió i divulgació científica, han impartit cursos d'epistemologia a la Universitat Rovira i Virgili, entre altres matèries com ara la paleoecologia humana.