Quan en Dara, pare de l’Alba, científic que estudia el canvi climàtic, descobreix que la situació climàtica és irreversible i que es produirà un gran desastre, decideix escriure un llibre per explicar a la seva filla, i a les generacions futures, com tornar a recuperar l’autosuficiència alimentària.
En Dara, després de molts anys investigant arreu del país i coneixent moltes persones del món rural, conclou que la clau per aturar les principals anomalies ambientals és un canvi de paradigma en l’agricultura i en l’organització social.
Aquest llibre, amb vocació de manual, pretén explicar com l’horticultura, la fructicultura i la cria d’animals que feien els nostres avis, amb els coneixements i les tècniques modernes, poden ser un tresor que ajudi a alimentar les generacions futures d’una manera sana i respectuosa amb l’entorn.
La primera part de L’hort del segon origen introdueix el lector en els conceptes bàsics en l’agricultura ecològica i reflexiona sobre els efectes del canvi climàtic en el calendari de sembra de les diverses espècies.
La segona part és una reivindicació de l’extens patrimoni de varietats locals que tenim al país. A partir d’un inventari exhaustiu on apareixen llistades més de 320 varietats d’hortalisses, més de 220 varietats de fruiters i vinyes i algunes races d’aviram, s’explica com cultivar-les gràcies a un treball de més de 10 anys de recerca oral i documental.