Tariq Ramadan i Alain Gresh tenen aproximadament la mateixa edat. Són egipcis del Caire i procedeixen de famílies de classe mitjana il·lustrada. Tots dos viuen a Europa i han estat educats també en la tradició occidental. Ramadan, però, és islamista moderat i nét del fundador de l'organització Els Germans Musulmans, mentre que Gresh és agnòstic i comunista.
El seu diàleg franc, obert i en profunditat ens permet de veure els rostres de l'islam en tots els camps de la vida: de la religió a la família i de l'organització social a la geopolítica. Amb el seu intercanvi d'opinions podem endevinar respostes a moltes preguntes: com s'explica la situació actual al Pròxim Orient? Quines són les claus per entendre l'atemptat de l'11 de setembre de 2001 a Nova York? Què és l'islamisme? Com definir l'ordre internacional en aquest principi del tercer mil·lenni? D'on prové el subdesenvolupament dels països musulmans? Quina és, a l'islam, la situació de la persona i dels drets humans?
Alain Gresh i Tariq Ramadan debaten sense cap complaença i amb serenitat tot allò que els separa i la idea que cadascú té de la tradició de l'altre. El llibre s'acaba amb un intercanvi d'opinions sobre la situació dels musulmans a Europa, en el qual s'aborda particularment la relació de l'islam amb la laïcitat.