Els 184 estats independents que hi ha al món contenen més de 600 grups de llengües vives i 5000 grups ètnics. Aquesta diversitat planteja una sèrie de qüestions importants i sovitn conflictives: drets lingüístics, autonomies regionals, representació política, plans d´estudis, reivindicacions territorials, política d´immigració, i fins i tot els símbols nacionals.
Trobar respostes a aquestes qüestions que siguin moralment defensables i políticament viables constitueix el repte principal que tenen plantejat avui les democràcies actuals.
En aquest assaig, Kymlicka esbossa un nou enfocament per a resoldre aquests problemes. No hi ha fórmules senzilles ni respostes màgiques. I sovint els conflictes són fortament enverinats.
La finalitat de l´autor, doncs, és d´identificar uns quants conceptes i pricipis clau per a poder aclarir els components bàsics d´un enfocament liberaldemocràtic de la qüestió als drets de les minories. Si les democràcies occidentals han defensat sempre els drets individuals, no han resolt fins avui l´encaix col.lectiu dels grups dins els marcs estatals.
"Aquest assaig de Will Kymlicka constitueix un punt de referència per a la reflexió teòrica que des de totes les ciències socials cal incentivar per a donar respostes a la complexa relació entre l´individu i els grups, i així mateix entre aquests i l´Estat".
Amb aquestes paraules, el professor Marc Carrillo tanca el pròleg a un dels llibres més importants dels darrers anys en el camp de la teoria política.