EL BANC DE TERRASSA EN EL MARC DE LA DECADÈNCIA BANCARIA CATALANA (1881-1924)
ADRIÀ ROYES
Pàgines: 258
Mides: 17 x 25
PROA
Enquadernació: Tapa dura
Any d’edició: 1999
Nascut el 1881 per l'impuls d'industrials i terratinents de la ciutat amb l'objectiu de servir a la pròspera economia local, el Banc de Terrassa va evolucionar pausadament, al ritme de la indústria i la societat en que s'inseria, durant la major part de la seva existència. Cap a la meitat de la segona dècada del segle XX, el context econòmic i bancari canvià i el Banc de Terrassa es llançà a una expansió espectacular, tan geogràfica com de volum de negoci, que el portà al segon lloc de la banca catalana. Fou, però, un èxit efímer: el 1920 féu fallida enmig d'un gran enrenou financer i polític del qual tot el sistema bancari català en sortí malparat.
L'estudi del Banc de Terrassa ens permet fer una ullada a qüestions tan debatudes com la culminació de la decadència que la banca catalana patia des de el darrer quart del segle XIX, o d'altres com per què els bancs catalans van llançar-se a realitzar operacions tan arriscades i imprudents que acabaren amb les dues entitats capdavanteres del sistema financer català.
Indagar en el funcionament intern dels bancs catalans sembla necessari per poder fer una mica de llum a tota aquesta problemàtica.