Amb aquesta reedició del llibre Gegants de Vilanova la col·lecció «Antina» arriba al seu número vint, reprenent així la seva reactivació, ja que el darrer títol publicat, Notes històriques de l’Hospital de Sant Antoni Abat de Vilanova i la Geltrú, data de l’abril de 2005.
“Quant a aquest títol i l’oportunitat de la seva reedició, m’agradaria apuntar-ne el que crec que pot ser d’especial interès per al públic lector d’avui. Un interès que penso que rau a redescobrir tot allò que, de forma implícita i explícita, el llibre conté: els aspectes essencials del que en podríem dir les pràctiques de la cultura. Apunto les següents:
La cultura com a coneixement del món, un coneixement mitjançant el qual la gent estableix formes d’actuar en contextos concrets.
La cultura com el conjunt de valors, costums, creences i pràctiques d’un grup específic.
La cultura com a estructura de sentiments.
Així doncs, de la lectura d’aquest llibre, i com un més dels seus al·licients, en destacaria el fet de descobrir com des de la nostra comunitat vilanovina emergeixen uns sentiments d’aspiració col·lectiva que donen formes d’expressió social i plàstica relacionades amb el cicle de la vida.
Aquesta edició ve enriquida amb un treball inèdit d’en Xavier Anguera, La taula dels savis, sobre els promotors i les circumstàncies de la restauració de la festa en el franquisme local. Un llibre, per tant, de producció autòctona i que posa sobre la taula qüestions que formen part substancial del debat actual de la cultura i de les idees. Benvingut sigui.”