Italo Calvino deia que per conèixer un espai no n'hi ha prou de trepitjar-lo. Cal empassar-se'l.
Aquest llibre neix del desig de l'autor d'explicar-nos, amb l'excusa del menjar, l'Àfrica que ell viu i veu cada dia. El lector es podrà passejar -de la mà d'un blanc que ha sabut traspassar la frontera que separa els occidentals dels africans amb la màxima naturalitat- per mercats, banquets -amb sexe inclòs-, botigues, discoteques, cuines i supermercats.
Gustau Nerín, mestre en l'art de narrar històries viscudes, fa sentir realment al lector que s'asseu amb ell a taula, que balla i s'emborratxa a les festes o que és convidat a casaments i tòrrids diumenges a la platja. I tot plegat amanit amb la ironia d'un antropòleg que, a més de donar-nos abundant informació culinària, vol explicar-nos com és la vida -la bona vida- a l'Àfrica. I és que, encara que se'n parli menys, a l'Àfrica també s'hi pot viure bé.
L'antropòleg a l'olla fuig del retrat indulgent i paternalista dels africans i s'aparta de la visió tòpica del blanc que passa per Àfrica quasi sense tocar-la. Així evita deliberadament la correcció política, la qual cosa el converteix en un llibre atípic i molt saludable.Inclou una dotzena de receptes originals amb la corresponent adaptació als ingredients occidentals.