Per entendre una societat s'ha de conèixer el seu sistema de valors. Quins són els valors dels catalans? Com han actuat les transformacions de la darrera dècada sobre els valors? Aquesta publicació, on es recull l'anàlisi de la segona aplicació a Catalunya de l'enquesta europea de valors, s'enfronta a aquests interrogants i articula alguns dels valors que marquen més profundament l'imaginari dels catalans. Aquest estudi representa la continuïtat de la tasca iniciada fa deu anys amb El sistema de valors dels catalans, que recollia la primera aplicació de l'enquesta a Catalunya i els resultats de la mostra espanyola. L'anàlisi es beneficia de les comparacions amb els resultats d'aquelles mostres, així com de la realitzada en el conjunt espanyol l'any 2000, cosa que aporta una àmplia perspectiva.
Amb uns nivells de satisfacció vital i benestar subjectiu superiors als de la mitjana espanyola, els catalans semblen viure més el dia a dia i menys en la transcendència. Continuen amb el seu procés de secularització i religiositat decreixent, augmentant la seva tolerància i permissivitat en la moral individual i familiar. Preocupats per l'ordre (democràtic) de la societat civil, mostren un fort individualisme.
A tot això cal sumar uns relativament alts nivells de satisfacció amb el sistema, cosa que es produeix juntament amb un creixement significatiu de la identitat local i catalana. Així, el to que es deixa veure a Catalunya és el d'una societat moderna, secularitzada, individualista, assossegada i conservadora.
La producció tècnica ha anat a càrrec de DATA, SA, en col·laboració amb l'Institut Català de la Mediterrània.