Patrícia Gabancho interpel·la amb aquesta carta la societat catalana sobre un fenomen que al principi del segle XXI ha adquirit una acceleració i unes dimensions notables: la immigració provinent, sobretot, de països amb problemes endèmics de desenvolupament econòmic i de llibertat política.
Patrícia Gabancho es posa en la pell dels immigrants per intentar comprendre la lògica dels seus moviments: les expectatives que tenen quan decideixen marxar de la seva terra i les reaccions que es generen davant la realitat legal i social en què es troben.
Podem resseguir, així, l'itinerari tant físic com mental que fan milers i milers de nouvinguts a Catalunya.
A més a més, l'autora també descriu i analitza com actua la societat d'acollida, en aquest cas la catalana: des de les actituds xenòfobes fins a les actituds massa paternalistes, hi ha un ventall de prejudicis i de contradiccions que no permeten considerar que el problema estigui superat.
Es tracta, doncs, de conèixer tots els elements que intervenen en una qüestió que afecta cada dia més la convivència dins la nostra societat, per poder abordar sense dramatisme ni recels els problemes derivats d'una nova situació per a tothom.