La majoria d'aportacions teòriques al voltant del multiculturalisme provenen de la reflexió sobre les societats nord-americanes. S'adequa, però, la seva visió a les nostres societats mediterrànies, amb una llarga història d'arrelament i intercanvis culturals? Creiem necessari portar a terme noves reflexions sobre la diversitat, si realment estem interessats en el diàleg, ja que vivim en societats cada dia més complexes que exigeixen un coneixement multicultural més gran.
Aquesta reflexió sorgeix de la celebració del Simposi Internacional "Els reptes de la interculturalitat a la Mediterrània", organitzat per l'Institut Català de la Mediterrània, i on es van focalitzar diversos models de la Mediterrània occidental i oriental per tal de detectar i repensar clivatges de les societats entorn d'elements com l'ètnia, la llengua, le religió, etc., que comparteixen un mateix territori.
En aquesta publicació es poden trobar aportacions d'experts internacionals en història, política, sociologia, antropologia i filosofia com Norbert Bilbeny, Will Kymlicka, Alain Touraine, Edgar Morin, Jordi Casassas, Andreu Mayayo, Antoni Segura, Wijdan Ali, Elie Barnavi, Mohammed Arkoun, Salim Tamari, Andreu Domingo, Isidor Marí, Miquel Porta Perales, Maria-Àngels Roque, Claude Klein, Mohammed Tozy, Joseph Maila, Enric Fossas, Ilan Greilsammer i Rhida Tlili, a més de la contribució especial dels escriptors Amin Maalouf i Salah Stétié.