Aquest llibre us facilita les claus per comprendre la política i la planificació lingüístiques, en tant que disciplines científiques nascudes del contacte de la sociolingüística amb matèries com la politologia i la planificació estratègica.
Així mateix, es descriuen i classifiquen els drets lingüístics de les persones i de les comunitats, i els criteris utilitzats en la política lingüística implementada per diversos estats (Grècia, Regne Unit, Itàlia, Luxemburg, etc.), així com el règim lingüístic de les organitzacions internacionals i europees (Nacions Unides, Unió Europea, etc.), i la regulació internacional dels drets lingüístics. De forma especialment minuciosa, es presenten les polítiques lingüístiques vigents en els diversos territoris de llengua catalana i la realitat dels usos lingüístics al Principat, País Valencià, Illes, Franja de Ponent, Catalunya Nord, l’Alguer i Andorra.
Finalment, els autors enceten una reflexió sobre els aspectes culturals i lingüístics que es deriven de la globalització i sobre els seus efectes damunt d’una comunitat lingüística com la catalana.