Aquesta obra ofereix un panorama introductori però alhora prou detallat dels continguts de la pragmàtica actual, amb especial atenció al discurs i a la llengua oral, i aplicable a molts aspectes de la llengua catalana, en particular al fenomen de la variació funcional o estilística: el fet que la llengua variï segons els contextos d'ús en què es fa servir.
Per començar, s'aborden en aquest manual les diferents concepcions i els orígens dels plantejaments pragmàtics, així com els diversos camps d'estudi de la disciplina. A continuació, es presenta el fenomen del discurs amb l'explicació dels trets que el caracteritzen i amb l'anàlisi de mostres concretes. El llibre es clou amb una part dedicada a la llengua oral, una varietat encara poc estudiada i tanmateix transcendent.
Lluís Payrató és doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona (1989), i professor titular del Departament de Filologia Catalana d'aquesta universitat. Ha publicat diversos llibres i articles especialitzats sobre la temàtica d'aquestes assignatures, sobre les varietats funcionals de la llengua catalana i sobre diversos aspectes relacionats amb la comunicació no verbal i l'anàlisi del discurs.