Aquest diccionari vol donar a conèixer la vida, l’obra i el pensament dels historiadors catalans i dels que tot i no ser-ho, han treballat o incidit en la historiografia catalana. També recull i explica les tendències, escoles i conceptes historiogràfics, les característiques i possibilitats dels fons dels grans centres bibliogràfics i documentals, les aportacions de les institucions científiques i dels centres d’estudis locals, les revistes i publicacions i les obres cabdals de la historiografia catalana.
Més de 250 especialistes dirigits per Antoni Simon, catedràtic d’Història Moderna de la UAB, han fet possible aquest diccionari, entre els quals es compten:
- en Arqueologia i història antiga i medieval: P. Freedman, J.M. Fullola, A. Furió, P. Guichard, M. Mayer, A. Riera i Melis i J.M. Salrach.
- en Història moderna i contemporània: A. Balcells, E. Belenguer, J. Casassas, P. Molas, B. de Riquer, P. Ruiz Torres, E. Serra i J. Sobrequés.
- en Història econòmica, geografia i història de la ciència: J. Becat, J. Fontana, R. Garrabou, T.M. Glick, S. Riera Tuebols i V. Rosselló.
- en Història del dret, de la literatura, de la filosofia i en arxivística: L. Badia, E. Duran, A. Ferrando, M. Jorba, T. de Montagut, J.M. Sans i Travé i J.M. Terricabras.