¿Quina relació hi ha entre el valencià popular i la llengua culta? ¿És satisfactòria per als valencians? La resposta a aquestes preguntes fa claror sobre les accions lingüístiques que caldria fer a la curta per tal de facilitar que els valencians continuem recuperant la consciència de ser un poble i la voluntat de governar-nos a nosaltres mateixos. De fet, El valencià del futur proposa un programa d'actuació lingüística.
Aquesta obra és l'aplicació al camp de l'idioma dels debats socials que s'han fet en els darrers anys dins el valencianisme per a trobar una manera de treballar que siga més adequada a la realitat social valenciana i que, per tant, siga més eficaç. Com a conseqüència, l'obra va adreçada especialmet a aquelles persones que, a més de sentior-se valencianes, ja s'han compromés socialment en la recuperació dels valencians com a poble.
Fent costat al tema central del llibre, també trobareu problemes que són poc coneguts, com ara saber què hi ha de cert i de fals en la creença que el valencià tradicional estaria molt castellanitzat. Un altre exemple és: és indubtable que a Madrid hi ha un centralisme castellà molt fort, però, ¿també hi ha un centralisme català en un centralisme català en un cert sector de Barcelona?
En definitiva, aquesta obra intenta contribuir, des del punt de vista de la llengua, a fer debats ideològics dins el valencianisme, que és una necessitat indispensable en qualsevol moviment social madur i civilitzat.