La lexicografia té una llarga història. Ha evolucionat amb el temps de manera paral·lela al concepte de diccionari, però no és fins als darrers decennis que s'ha produït una reflexió profunda sobre els seus objectius i sobre els seus mètodes, fins al punt que podem parlar d'una veritable revolució en aquest camp.
L'extraordinari desenvolupament de les tècniques informàtiques ha tingut una repercussió notable en la renovació metodològica: la utilització dels ordinadors i de les grans bases de dades permet el tractament adequat i sistemàtic de l'enorme quantitat d'informació que entra en joc a l'hora d'elaborar un diccionari.
L'objectiu general d'aquest llibre és familiaritzar el lector amb els principals aspectes relacionats amb la lexicografia i amb el diccionari, passant de veure inicialment el diccionari com un instrument pràctic de consulta a veure'l com un objecte d'anàlisi i de reflexió.
Joaquim Rafel és catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona. És professor de fonètica, fonologia, lexicologia i lexicografia. Membre de l'equip de l'Atles lingüístic del domini català, de l'Atlas lingüístico de los marineros peninsulares i de l'Atlas linguarum Europae. Ha fet investigació en el terreny de la fonologia, la lexicografia i la constitució de corpus textuals.