La medicina occidental té cada vegada més mitjans per fer front a la malaltia. Tanmateix, tenir cura dels malalts requereix molt més que una bona preparació tècnica. El contacte humà és indispensable, com bé saben els metges, els infermers i els familiars, sempre sotmesos a l'estrès i el desgast que suposa no arribar mai a tot. Coneixedor d'aquesta realitat, el metge David R. Shlim va convidar el lama tibetà Chokyi Nyima Rimpotxé a fer dos cursos de formació per a professionals sanitaris.
En aquestes sessions, i basant-se en el concepte de compassió de la tradició budista, el lama hi explicà com una atenció més conscient per part dels professionals i cuidadors genera una concentració mental que fa més difícil cometre errors, crea un ambient de confiança i fa implicar el malalt en el propi procés de guariment.
El lama i metge recull aquesta insòlita experiència de contacte entre les medicines d'Orient i Occident, i demostra que aquesta manera d'atendre els malalts també ajuda el cuidador a posar-se en contacte amb el millor de si mateix: amb la seva voluntat d'ajudar l'altre.