El filòsof i teòleg català Raimon Panikkar s'ha convertit amb els anys en un pensador de referència en el debat internacional a l'entorn del diàleg interreligiós i intercultural. És remarcable que es tracti d'un autor que ha viscut la interculturalitat d'una manera ben central al llarg de la seva existència.
Els llargs períodes passats a Europa, Amèrica i l'Àsia han deixat una petjada inesborrable en el seu pensament i en la seva vida, perquè el pensament no és indiferent a la vida sinó que, en pensar, recollim la vida i la recordem. Panikkar ha tingut contactes estables amb la major part dels corrents de pensament contemporanis, i els ha comprès a la llum de la meditació sobre els textos fonamentals de les diferents tradicions culturals i religioses de la humanitat.
La seva interculturalitat no es limita, doncs, a un intent de comprendre la pluralitat en l'espai, sinó també en el temps. De fet, una de les idees més reconfortants de Panikkar és no veure en la pluralitat ni una situació que cal superar, ni un obstacle per a la realització d'una forma millor de convivència, ni una realitat a la qual ens hem de resignar. Panikkar veu en la pluralitat cultural i religiosa una de les grans riqueses de la humanitat.
L'associació Intercultura i el Centre UNESCO de Catalunya van tenir la feliç idea de reunir a Barcelona -en un simposi internacional celebrat al febrer del 2002- un grup de persones que, al llarg dels anys, han mantingut un diàleg fecund, creatiu, intel·lectualment intens i personalment amable amb Raimon Panikkar. El volum que presentem conté l'escuma d'aquells dies d'intensa discussió sobre temes que, ara mateix, són ineludibles i que ens mostren la necessitat de pensar els reptes que tenim plantejats d'una manera sòlida i generosa.