Les religions són pertot arreu, tant si s’és creient com ateu.
Des de sempre han organitzat i organitzen encara els sistemes de representació, les regles de la vida i les pràctiques culturals, però també els territoris. Aquesta darrera qüestió és la que s’estudia en l’Atles de les religions, concebut i realitzat per geògrafs.
L’enfocament geogràfic permet, en primer lloc, localitzar les religions, tot i que això és ben complex: què s’ha de cartografiar? La creença, les pràctiques o la pertinença religiosa?
En segon lloc, l’enfocament geogràfic també incita a la reflexió sobre la inscripció espacial de la religió, de l’àrea homogènia de l’enclavament o el gueto. Jugant amb les escales, els mapes de l’atles reflecteixen realitats religioses dinàmiques i complexes: si en un mapa del món s’oposen una Àfrica musulmana i una Àfrica cristiana, un mapa del continent africà dona una visió més matisada i mostra el lloc de les religions habituals. A més, la inscripció espacial dels conflictes etnicoreligiosos n’afavoreix la comprensió.
Gràcies a més de cinquanta mapes i gràfics, i amb l’ajut dels millors especialistes d’una religió o un mapa geogràfic determinats, aquest atles ofereix una pauta de lectura nova i sintètica del fet religiós.