{\rtf1\ansi\deff0{\fonttbl{\f0\fnil\fcharset0 MS Sans Serif;}}
\viewkind4\uc1\pard\lang3082\f0\fs16 L\'b4elaboraci\'f3 casolana de licors era un costum ben arrelat, encara que a poc a poc s\'b4ha anat perdent. Les receptes es transmetien d\'b4una generaci\'f3 a l\'b4altra gaireb\'e9 com si de secrets de fam\'edlia es tract\'e9s. En aquest llibre s\'b4han recuperat f\'f3rmules de licors d\'b4herbes arom\'e0tiques, com la ratafia; licors de fruites amb cireres de pastor o magranes; licors de flors, com la d\'b4ametller o la flor de magn\'f2lia, freq\'fcent al Priorat, o licors amb llet com el de cabra de Tivissa. Tamb\'e9 s\'b4han recollit les formes d\'b4elaboraci\'f3 de vins generosos, licorosos i aromatitzats, a m\'e9s de remeis populars per alleugerir o curar afeccions. Per acabar hi s\'f3n presents receptes de pastes i c\'f3cs, molt populars a la Ribera d\'b4Ebre, en les quals s\'b4empra l\'b4aiguardent com a aromatitzant.
\par Tampoc hi manca una pinzellada sobre la hist\'f2ria dels destil\'b7lats. Malgrat que fou durant el segle XVIII quan les terres del sud de Catalunya jugaren un paper internacional gr\'e0cies al comer\'e7 de l\'b4aiguardent, els millors moments del sector es viuran a finals del segle XIX, quan es consolida una ind\'fastria potent d\'b4alcohols, els licors es posen de moda com a beguda i sorgeixen f\'e0briques amb produccions locals pr\'f2pies de for\'e7a prestigi.
\par Licors i destil\'b7lats s\'f3n expressions d\'b4un passat, d\'b4un patrimoni enol\'f2gic i etnol\'f2gic que cal con\'e8ixer i que avui torna a agafar empenta.
\par }