La cuina del mon romà va anar evolucionant des de la senzillesa dels plats propis d?un poble de pastors i pagesos fins a la creació de la primera gastronomia sofisticada d?Occident. Roma, amb un Imperi que anava de l?Atlàntic a l?Índic i dels deserts als boscos germànics, va poder disposar d?una cuina extremadament variada integrant a les seves receptes els productes de tot el món conegut.
La base del primitiu menjar romà era l?associació vegetal coneguda com a tríada mediterrània: el blat, l?olivera i la vinya, però la cuina i la gastronomia romana no s?aturen, tan sols, en aquests ingredients. Es tracta d?una cuina rica i equilibrada en la qual intervenien tots els productes que es trobaven a l?abast; alguns de més senzills i d?altres de més complicats.
I el que aquest llibre pretén és aconseguir que tothom des de la cuina de casa seva pugui gaudir d?una part important de la cultura romana: la més saborosa i, tal vegada, la més divertida. La pràctica culinària permetrà als lectors no tan sols conèixer sinó també disposar de les bases per experimentar i compartir una part de la vida privada dels nostres avantpassats, tot convertint la història en una experiència sensorial única.