{\rtf1\ansi\deff0{\fonttbl{\f0\fnil MS Sans Serif;}{\f1\fnil\fcharset0 MS Sans Serif;}}
\viewkind4\uc1\pard\lang3082\f0\fs16 La cuina de les comarques de Girona properes als Pirineus \f1\'e9s un combinat de qualitat, fidelitat a la tradici\'f3 i innovaci\'f3. Pel que fa a les comarques nord-catalanes - Fenolleda, Rossell\'f3, Capcir, Alta Cerdanya, Confl ent i Vallespir- , tamb\'e9 a red\'f3s del Pirineu, constitueixen un lloc privilegiat per a la conservaci\'f3 i tipificaci\'f3 dels productes aut\'f2ctons. Aquesta zona continua fent honor a la frase de Josep Pla, que afirmava que era on es menjava millor de Catalunya. Per\'f2 l\rquote escriptor es lamentava de la p\'e8rdua d\rquote identitat de la cuina de la Catalunya del Nord, a causa de la influ\'e8ncia de la cuina francesa. Eliana Thibaut i Comalada, pr\'e0cticament del no-res i amb un esfor\'e7 i una dedicaci\'f3 tit\'e0nics, va tornar a donar senyals d\rquote identitat a aquesta cuina del nord dels Pirineus.
\par \f0 Jaume F\f1\'e0brega \'e9s professor de gastronomia a la UAB, historiador i cr\'edtic d\rquote art. \'c9s considerat el primer escriptor gastron\'f2mic dels Pa\'efsos Catalans, pel volum de la seva obra i pel rigor del seu enfocament. Ha publicat llibres d\rquote art, turisme, antropologia, assaig i sobretot, de gastronomia (centrats en la cuina tradicional i els productes) amb un enfocament innovador, que uneix recerca antropol\'f2gica, treball de camp i la cuina com a aspecte significatiu de la cultura. Destaca la publicaci\'f3 de les obres enciclop\'e8diques: La Cuina Catalana, nou volums; La Cuina Mediterr\'e0nia, tres volums, reconeguda internacionalment, i La Cuina del M\'f3n. En la col\'b7lecci\'f3 El Cullerot, de Cosset\'e0nia, ha publicat Pa amb tom\'e0quet, El llibre de la ratafia, La cuina del pa\'eds dels c\'e0tars, Dal\'edcies. A taula amb Salvador Dal\'ed, Les postres i els pastissos de l\rquote\'e0via i Totes les sopes. La seva obra ha estat tradu\'efda a l\rquote angl\'e8s, espanyol, franc\'e8s i alemany.
\par Eliana Thibaut \'e9s autora de m\'e9s de trenta llibres sobre cuina i nutrici\'f3, articles divulgatius i un CD-ROM interactiu. Professora durant anys d\rquote Higiene de l\rquote Alimentaci\'f3. Impulsora de la creaci\'f3 dels Tallers de Cuina Catalana Tradicional, destinats a preservar i difondre la cuina del territori. Comen\'e7\'e0 a editar llibres en franc\'e8s, per\'f2 en els primers t\'edtols en llengua catalana posa de manifest la recerca etnol\'f2gica en el camp de l\rquote alimentaci\'f3 (incideix en l\rquote edat mitjana) i la capacitat d\rquote innovaci\'f3 (receptes creades a partir del substrat tradicional de la cuina nord-catalana). Dins de la col\'b7lecci\'f3 El Cullerot, de Cosset\'e0nia, ha publicat La cuina tradicional de la Catalunya Nord, La cuina del foie gras, Les amanides de la Mediterr\'e0nia, Cuina medieval catalana i La cuina de la poma. Ha estat distingida amb premis gastron\'f2mics i c\'edvics i gaudeix d\rquote un important reconeixement tant a la Catalunya Nord com a la resta del territori. \f0
\par }