La importància de la cuina medieval catalana rau en la diversitat i la qualitat dels productes que utilitzava, gràcies que el bon clima de les terres catalanes permetia tenir bons cultius i que el comerç mediterrani proporcionava condiments que arribaven de països llunyans. En resultava una gran riquesa de gustos i l'obtenció de menjars refinats i saborosos. A través d'Itàlia, la cuina medieval catalana va influir en la cuina del Renaixement.
La societat de l'època contribuí al lluïment de la cuina. Els àpats constituïen un centre de reunió de famílies i convidats, on els amfitrions presentaven els millors menjars, en taules ben parades i bons vestits. Aquest comportament s'estenia en la mesura del possible al conjunt de la societat.
La cuina catalana medieval, un festí per als sentits es basa en les riques fonts originals, compreses també les literàries, i conté comentaris dels autors coetanis, que faciliten la comprensió de les receptes. El treball és, doncs, exhaustiu, i de fàcil consulta perquè classifica les receptes per productes i per mètodes de cocció.