Sou a punt de fer una excursió eclèctica, saborosa i diversa per la Catalunya més desconeguda. L'autora proposa vuitanta-un recorreguts que l'atzar ha endreçat alfabèticament en un full de ruta boig que us permetrà gaudir alhora de les viandes del Maresme, dels bons restaurants del Pla de l'Estany en un marc lacustre de singular bellesa, i de tastar, igualment, la cuina volcànica de la Garrotxa. I a Unha, és clar, el de l'olla aranesa més excelsa, la responsable de la qual és una andalusa que en més de trenta anys no ha dit mai ni una paraula en català. I encara menys en aranès. Tastareu aquest peix inhòspit que al Delta no ho sembla tant que s'anomena anguila, us hi serviran les millors patates emmascarades i probablement podreu conèixer el menjar blanc; i les borraines; i el torró d'Agramunt. Esteu a punt? Som - hi, doncs, que ens esperen aquests pobles per recordar les seves cuines i els seus protagonistes, persones que no escatimen ni un xup-xup ni els productes que tenen a l'abast de la mà.