Aquest llibre manté l'enorme vigència de la tradició, de la història i dels esforços que s'han fet al llarg dels segles per assolir l'excitant panorama vitinícola actual. De mica en mica, gràcies a la feina d'enòlegs, sommeliers i gastrònoms, Catalunya s'està transformant en un país que coneix i aprecia la seva pròpia producció vinícola.
L'esperit del vi ha volgut sensibilitzar el lector envers el vi explicant-ne la història zona per zona, configurant un seguit de dotze capítols a partir de les denominacions d'origen catalanes del Principat i també de la Catalunya Nord. Un capítol sobre els vins dolços i un altre dedicat als vermuts i als brindis completen aquest panorama de productes provinents del suc del raïm. Un apartat de maridatges, d'acord amb cuiners, propietaris i sommeliers de diferents establiments, lliga els plats de cada zona amb els seus vins.
El segell Do serveix per acreditar i garantir que s'han respectat unes normes acordades pel consell regulador pel que fa a l'àmbit geogràfic i les varietats.