Josep Lladonosa, mestre de cuiners, autor d’El gran llibre de cuina catalana, ens presenta un conjunt de receptes d’un valor gastronòmic indiscutible. Plats amb història és un receptari singular, d’una gran utilitat per a tots aquells que vulguin aprendre a cuinar de debò i que no es conformin amb plats d’emergència cuinats en cinc minuts, Un receptari indispensable per a tots aquells que vulguin aprendre a preparar bases tan senzilles com un brou o un sofregit.
Josep Lladonosa ens ensenya a avaluar la qualitat dels productes que triem quan ens posem davant dels fogons i repassa amb gran amenitat els ingredients que han fonamentat la cuina de sempre: productes de l’horta com el calçot, el pèsol, els espàrrrecs, la mongeta, la patata o l’arròs; el peix, com el bacallà o el turbot; o de l’avicultura, com l’ànec i el gall.
Plats amb història recupera receptes d’aquí i de fora, des de plats d’El Quixot fins a les especialitats de la Boqueria. Lladonosa ens introdueix en les interioritats de cada plat, la seva història, el valor dels productes que han enriquit la cultura culinària i que s’han convertit en ingredients indispensables en la història de la cuina.