Més de cent receptes de plats i begudes de l'Àfrica occidental componen Àfrica des dels fogons, un llibre en què Agnès Agboton posa al nostre abast una cuina tan desconeguda pels europeus com rica en varietat, gustos i propietats.
Qui hagi viatjat pel continent africà o simplement aquells que vulguin conèixer altres cultures, sens dubte se sentiran atrets per les propostes gastronòmiques que s'ofereixen en aquest volum: aperitius, begudes, salses, acompanyaments, carn, peix, plats únics… Un ventall de possibilitats amb acurades explicacions sobre la manera de cuinar les receptes, els ingredients que cal utilitzar, i també les possibles substitucions per mètodes o components propis d'aquí per facilitar l'elaboració dels plats.
Però a més a més, l'autora ens introdueix en els costums culinaris i de restauració africans. Amb la contextualització de cada plat podem conèixer quan s'acostuma a prendre determinat aliment, si té alguna propietat dietètica o mèdica, i, en definitiva, quan pot ser més convenient la seva degustació.
Es tracta, doncs, d'una magnífica oportunitat per endinsar-se en els sabors i les olors d'una cuina d'arrels antigues i sàvies que ens obrirà un món encara inexplorat per la majoria de nosaltres.