L'obra que tenim a les mans té la intenció d'acostar-nos al món de la gnomònica, la ciència que estudia els rellotges de sol. Des de l'antiguitat, l'home pren consciència del decurs del temps i l'assimila al moviment regular dels astres sobre el firmament. Els rellotges de sol esdevenen un mitjà per mesurar-lo, una eina que, amb el pas dels segles, supera les tècniques inicials de les societats més primitives i es perfecciona fins a arribar a l'època daurada dels quadrants solars, entre el segle XV i el XVIII. És en aquest moment que els rellotges mecànics milloraren la seva tècnica i restaren protagonisme als solars, que se substituïren sobretot en edificis públics.
En aquest volum apareix un gran ventall de rellotges de sol de Catalunya -en concret 175 exemplars-. Tota una sèrie de quadrants amb formes, tècniques i materials diferents que constaten la gran riquesa patrimonial del nostre país. Tanmateix, aquest patrimoni no s'exposa en les sales de museus ni en col·leccions d'art, sinó que s'ubica en les façanes de les masies, de les esglésies, dels monestirs i dels castells, i deixa constància al transeünt del gran treball del quadanter.
Des d'una perspectiva visual, àgil i atractiva, el lector s'endinsa en el món de la gnomònica i complementa el document visual amb un text acurat, allunyat, però, dels tractats més tècnics a fi de fer més entenedora la lectura. El lector, fins i tot, pot aventurar-se, en el capítol de construcció, a fer un rellotge de sol per a una façana orientada al migdia. La voluntat dels autors dels autors d'aquesta obra és donar a conèixer aquest patrimoni cultural, un llegat sovint oblidat. Tant de bo les pàgines següents despertin l'interès pels rellotges de sol, els antics i els moderns, i s'preciï i defensi la seva vàlua.