A partir d'unes converses amb Rodolf Berthold, un català de pare alemany que va lluitar a l'exèrcit nazi i després va ser deportat als camps de concentració de Rússia, i combinant ficció amb realitat, l'autora construeix un relat esgarrifós i commovedor sobre els horrors d'uns camps de concentració menys coneguts, els russos.
Alfred Gerhardt és un cirurgià català de pare alemany obligat a lluitar al front amb l'exèrcit alemany durant la Segona Guerra Mundial i que molt aviat serà fet presoner pels russos. Des del camp de concentració, i amb un to contingut i sovint poètic, el protagonista ens narra la seva odissea personal: la sortida de Barcelona, el front, l'ocupació de París, l'amor en temps de guerra, la deportació al camp de concentració de Magnitogorsk i el seu confinament al camp de càstig de Sibèria.
La cançó dels deportats és una mirada diferent i lúcida sobre els efectes del nazisme i una reconstrucció intel·ligent i colpidora d'una tragèdia personal i, també, humana.
Maria Teresa Pous, llicenciada en Filosofia i Diplomada en Biblioteconomia, és col·laboradora del Suplement de Cultura de l'AVUI, autora de cinc llibres de converses i de diversos llibres i articles de divulgació mèdica. La cançó dels deportats és la seva primera novel·la.
OBRA GUARDONADA AMB EL PREMI MARIAN VAYREDA 2006