{\rtf1\ansi\deff0{\fonttbl{\f0\fnil\fcharset0 MS Sans Serif;}}
\viewkind4\uc1\pard\lang3082\f0\fs16 Aqu\'ed tenim el cat\'e0leg de l'exposicio que el MNAC va fer: D\'e9us i mites de l\rquote antiguitat, l'evid\'e8ncia de la moneda d'Hispania\rdblquote . La mostra, organitzada pel Gabinet Numism\'e0tic de Catalunya, permet una aproximaci\'f3 als cultes religiosos practicats en l\rquote antiguitat a la Pen\'ednsula Ib\'e8rica des de l\rquote\'e0mbit de la numism\'e0tica. Les gaireb\'e9 tres-centes peces de l\rquote exposici\'f3 possibiliten un recorregut per la iconografia de les monedes de la Pen\'ednsula Ib\'e8rica, des de les creades pels seus primers colons grecs i fenicis ( segle V a.C) fins les d\rquote\'e8poca visigoda.
\par L\rquote exposici\'f3 es divideix en tres \'e0mbits. El primer explica els cultes orientals practicats per grecs i fenicis. Les monedes d\rquote aquest per\'edode reflecteixen el culte a divinitats tan conegudes com \'c0rtemis, Atena o Zeus. Tot seguit es posar\'e0 l\rquote accent en els cultes de les poblacions ind\'edgenes, molt m\'e9s desconeguts, per acabar explorant la religiositat que es difongu\'e9 per la pen\'ednsula en \'e8poca romana. La romanitzaci\'f3 de la pen\'ednsula va significar un canvi molt rellevant en les pr\'e0ctiques cultuals i la religiositat romana impregna les monedes del moment. Amb la caiguda de l\rquote Imperi Rom\'e0 al segle V d.C. i la posterior conquesta d\rquote Hispania per part dels visigots, la creu cristiana es convertir\'e0 en la imatge estampada en les monedes, deixant per a la hist\'f2ria la iconografia pagana d\rquote\'e8poques anteriors.
\par Sense cap dubte, aquesta aproximaci\'f3 a la numism\'e0tica de l\rquote antiguitat us proporcionar\'e0 una visi\'f3 diferent i molt enriquidora de les civilitzacions que un dia habitaren els nostres territoris i el llegat de les quals t\'e9 un valor incalculable.
\par }