Al març de 1938, quan les tropes franquistes estaven a punt d'entrar a Catalunya, el president Lluís Companys va decidir moure les peces al seu abast en vista a una possible mediació internacional per aturar la Guerra Civil Espanyola. Un dels seus homes de confiança, Josep M. Batista i Roca, va viatjar a Londres amb la complexa missió secreta de convèncer el govern anglès perquè liderés una mediació per aturar la guerra. Els contactes i les gestions desenvolupades a la Gran Bretanya per Batista i Roca i després pel conseller de Justícia Pere Bosch i Gimpera han estat pràcticament desconegudes fins ara.
El llibre que ha escrit l'historiador Gregori Mir aporta un gruix d'informació cabdal i nombrosos documents procedents del Foreign Office.
Gregori Mir, doctor en Dret, polític i historiador. Ha publicat, entre altres obres, El mallorquinisme polític (París,1975, amb el pseudònim d'Anselm Llull; Palma, 1990, segona edició ampliada); i diversos treballs sobre Miquel dels Sants Oliver, sobresortint l'obra Miquel dels Sants Oliver. Nacionalisme i síntesi liberal-coservadora 1898-1919 (1993); ha col.laborat en alguns estudis per la recuperació de la figura de l'orientalista que va residir a Anglaterra Joan Mascaró, de qui ha publicat Correspondència de Joan Mascaró (1998). Va formar part del consell assessor del programa de TVE España en Guerra 1936-1939 de 30 hores de duració emès el 1986.