A setanta-cinc anys de distància, l'anàlisi de les consultes electorals de la Segona República ens acosta a les confrontacions d'on han sortit les generacions actuals.
Els estudis d'aquest atles revisen tres aspectes dels comicis: la coherència de la ciutadania, la utilització de la llei i, finalment, la influència de factors com el sexe, l'edat i la classe social.
L'enfocament multidisciplinar utilizat ha permès de posar en dubte alguns mites poc qüestionats fins ara, com ara que les dones fossin conservadores i seguissin el que deia l'Església o que el proletariat apostés frívolament per l'abstenció per a enfrontar-se a la burgesia.
Mercedes Vilanova és catedràtica d'Història Contemporània a la Universitat de Barcelona, Creu de Sant Jordi 2005 i Premi Nacional d'Investigació 1990. El 1996 va ser la presidenta fundadora de l'Associació Internacional d'Història Oral (IOHA) i el 1989 va fundar la revista Historia, Antropología y Fuentes Orales. Ha estat investigadora convidada a Harvard University (Cambridge, MA.), Institut d'Histoire du Temps Present (París), Visiting Professor a la Universitat de Boston i a la Universitat de Massachusetts, i Fellow del Wilson Center de Washington. De vocació humanista i interdisciplinar, ha estat pionera en la creació i la utilització de fonts orals i en l'aplicació de l'estadística a l'anàlisi del comportament polític.