Ferran Aisa, amb La cultura anarquista a Catalunya, s'endinsa en el moment més important de l'anarquisme. I ho fa analitzant la construcció de la cultura llibertària en el si del proletariat català i seguint la vida social i quotidiana dels obrers i el seu entusiasme revolucionari. A l'estudi queda palesa la lluita per la cultura d'una generació d'homes i de dones que volien viure la utopia, dia a dia, sense esperar el "mannà" de la revolució. El llibre recull l'esperit de la Barcelona, rosa de foc, que tant va influir en el proletariat ibèric del primer terç del segle XX.
L'última part del llibre aborda l'esclat revolucionari de 1936 i les seves conseqüències polítiques, socials i culturals: el paper de la CNT-FAI, les col·lectivitzacions, les Dones Lliures, la Universitat Popular, el CENU i altres llibertàries.
Amb aquest treball Ferran Aisa ha aconseguit posar a l'abast de tothom, en un sol volum, tots els corrents del pensament i la cultura llibertaris, amb les seves realitzacions, d'un moviment que va portar fins a les darreres conseqüències la lluita per l'emancipació de la humanitat.