Després de sis anys de recerca en nombrosos arxius nacionals, estatals i estrangers, Jordi Buyreu Juan dóna a conèixer la Catalunya de mitjan segle XVI, un període fins ara poc treballat per la historiagrafia.
S'ha dit que el principat i els Comtals estaven situats en un racó de l'Imperi de Carles, però aquesta recerca demostra la força de les institucions catalanes durant aquella època; després de les abdicacions de Brussel·les no solament mantingueren els seus postulats davant Felip II, sinó que iniciaren la pugna amb les institucions reials pel control del territori. El fet que Catalunya fos la terra de frontera davant el perill turc i la pressió francesa, generà conflictes entre la monarquia i la terra: el bandolerisme, els allotjaments militars, les fortificacions o les traves al comerç portaren com a conseqüència fortes topades entre dues visions que s'anaren posicionant antagòniques.
L'estudi inclou l'anàlisi exhaustiva en tots aquests fenòmens, i ho fa des de diversos punts de vista, fins i tot el dels més febles, del qual malauradament els historiadors se n'han ocupat poc, tot i que eren els que realment patien les pitjors conseqüències de les dues posicions contraposades.