Els estudis històrics que analitzen els segles XVI i XVII solen partir de les línies argumentals apuntades per dos grans historiadors: Jaume Vicens Vives, que analitza amb profunditat la crisi del segle XV, i Pierre Vilar, que explica la remuntada social i econòmica del segle XVIII. Però en general es noten a faltar estudis específics d'aquest període.
Quan ens apropem a l'Alta Edat Moderna sense partir de les idees que expliquen els períodes anterior i posterior, ens trobem amb una època singular, plena de contradiccions i matisos, durant la qual l'economia catalana batega al ritme de les convulsions del Mediterrani occidental: guerres, pirateria, conflictes d'interessos entre les diferents potències comercials, i una política de càlcul sense gaire concessions ni escrúpols.
Tenint en compte aquest context, l'objectiu d'aquest estudi és explicar les dinàmiques socials, econòmiques i polítiques que afecten Catalunya, amb especial interès pels efectes que comporten sobre l'economia catalanes les diferents guerres, conflictes i tensions que pateix Europa i el Mediterrani entre 1516 i 1640. I, u n cop establertes les línies bàsiques de l'evolució econòmica, el llibre intenta aportar elements que ajudin a mostrar les interdependències entre demografia, economia i política en les relacions de Catalunya amb Castella i el Mediterrani (els principals espais econòmics i geogràfics amb els que s'interrelaciona) i amb la monarquia hispànica (l'àmbit polític en el que es mou).