L'arxivística s'ha consolidat en els darrers anys com una ciència emergent en l'àmbit de la memòria històrica i de la societat del coneixement. La positiva influència dels arxius en les recerques de caràcter retrospectiu i en l'aplicació de polítiques de gestió eficient de la informació s'ha de correlacionar necessàriament amb un bagatge teòric que permeti una millora notable dels professionals del sector i del nombre creixent de ciutadans interessats a formar-se en aquesta disciplina.
Aquest manual, el primer editat en llengua catalana, constitueix un compendi sintètic i suggeridor de la teoria arxivística més renovadora, amb la voluntat d'esdevenir una eina útil a un públic cada vegada més ampli i plural que necessita organitzar adequadament els seus documents en una creixent multiplicitat de suports. Per això, es presenten les teories arxivístiques més fonamentals, les possibilitats d'explotació educativa dels recursos informatius, la utilització dels arxius i de la informació en el marc de les societats democràtiques més avançades o l'aplicació d'estratègies de màrqueting, comunicació i qualitat.
En conjunt, es tracta d'una visió panoràmica i renovadora alhora, adreçada tant als professionals i estudiants d'un sector integrat per arxivers, bibliotecaris, documentalistes, historiadors o gestors del patrimoni cultural, com també als sectors amb preocupacions comunes com els informàtics, periodistes, juristes o administratius. Nombrosos quadres, un glossari i una exhaustiva bibliografia permeten d'orientar el lector i dotar-lo d'una comprensió integradora de la teoria i la pràctica arxivística.