S'ha dit, de manera raonada, que els orígens del conservacionisme modern han estat protagonitzats per gent essencialment interessada o, millor dit, fascinada pel món dels ocells. Efectivament, ningú no discuteix que a escala mundial va començar el naturalista-dibuixant nord-americà Audoubon a difondre els valors de la natura a través del món de les aus. Un segle després seria Raquel Carson, una naturalista especialment enamorada dels ocells, qui amb la seva obra Primavera silenciosa produiria el primer xoc social, respecte dels greus problemes creixents sorgits a redós d'una societat capitalista industrial, gens respectuosa amb els recursos naturals, que ningú posava en qüestió.
Al nostre país, també varen ser ornitòlegs, més endavant recolzats per botànics, els qui varen alertar sobre les primeres agressions als nostres sistemes naturals.
Amb aquest llibre, Vicent Pellicer, que ja ens ha delectat amb altres obres com Les fonts del Port, dóna als nois i noies un instrument que, mitjançant el joc de les endevinalles, els fa interessar pel món dels ocells, però no de les espècies llunyanes, sinó les que s'escampen per les Terres de l'Ebre, unes terres avui amenaçades seriosament, la defensa de les quals passa per l'estima i compromís dels seus homes i dones. Un compromís que sens dubte es reforça quan el dotem de coneixements del medi que ens entorna. Un medi i un entorn que el llibre d'en Pellicer posa en safata, amb unes bones bases de coneixement i sobretot amb unes dosis pedagògiques excel·lents.
A través del coneixement de les aus de les Terres de l'Ebre no hi ha dubte que ens apropem, no a una munió de curiositats biològiques estrictes, sinó a la comprensió de processos i el funcionament dels nostres sistemes naturals i socioambientals i a la seva posada en valor, sens dubte el necessari primer llindar per a la protecció d'un territori com aquest, tan ric i divers com amenaçat.
Martí Boada